Stensætning

Her kan du få besvaret de vigtigste spørgsmål hvis du overvejer at lave en stensætning.

Vi kommer ind på hvordan du kan gøre, pris og om det kan betale sig at lave selv.

Hvad er en stensætning?

Stensætning er oprindeligt et begreb, der blev brugt om forhistoriske monumenter, der er bestående af store sten.

 

I dag bliver ordet også brugt i andre sammenhæng, det bliver generelt brugt til at beskrive mure der består af store sten, som ofte bliver lavet hvor der kan være en forskel i niveauer i ens have.

 

En stensætning kan have mange funktioner, den kan være en smuk tilføjelse til ens hjem, den kan være en funktionel i form af at afgrænse eller afskærme. Og derudover kan den faktisk også være fantastisk for dyrelivet.

Naturama i Svendborg har lavet en video om alt det liv der kan befinde sig i en stendige.

Hvordan laver man en stensætning?

En stensætning kan både være meget funktionel, samt en flot tilføjelse til ens have eller hus. Stensætninger laves hvor der er skel eller hvad man også kan kalde niveauforskelle i ens jord, det kan f.eks. være ved diger.

 

Nogle får også selv lavet et skel i deres have for f.eks. at få afskærmet deres terrasse eller lignende. Men hvordan laver man egentlig en stensætning?

Vi har nedenunder forsøgt at lave en trin-for-trin guide til, hvordan du kan lave en stensætning i din have.

Trin 1: Planlægning
Først og fremmest er det vigtigt at planlægge, hvor din stensætning skal placeres og hvilken type sten, du gerne vil bruge.

Det er også en god ide at overveje hvilken type stil, du gerne vil have. Skal det være et mere rustik look eller vil du gerne have nogle pæne linjer. Ud fra dette er vigtigt at vælge hvilken form og størrelse sten, der vil passe bedst.

Det kan i visse tilfælde være muligt at få sten fra landmænd, som helst gerne vil af med de sten der er på deres mark.

Det er også vigtigt at klargøre med sig selv, hvor høj og lang en mur du vil have. Generelt skal en stensætning mindst være 50 cm og maks 120-140 cm.

Trin 2: Forberedelse af området
Når du har besluttet dig for placeringen af din stensætning, er det vigtigt at forberede området. Dette inkluderer at fjerne eventuelle uønskede planter, jævne jorden og fjerne eventuelle uregelmæssigheder i jorden.

Derefter skal der graves en rende, så selve bundskiftet kan sættes. I mange tilfælde er det også nødvendigt at få lavet et drænlag/bærelag under ens stensætning.

Trin 3: Læg din stensætning
Hvis alt forberedelse er lavet, kan du nu begynde at lægge din stensætning. Brug et niveau for at sikre, at stenene er lige, og arbejd dig fra den ene ende af området til den anden.

Det er vigtigt at bruge den allerede gravet rende til at lægge de første sten. Det er nemlig vigtigt at de første sten der bliver lagt, er halvvejs nede i jorden. Dette vil være med til at gøre muren mere stabilt. Derudover bør du starte med at lægge de største sten i det nederste lag.

Når du ligger en sten, er det vigtigt at denne sten er lagt ovenpå mindst to underliggende sten, det vil være med til at gøre muren stabil.

Det er også nødvendigt at du bygger din stensætning med en hældning. Generelt siger man at der skal være minimum en 15% smig/hældning.

Det er også en god ide at have noget “fyld” bag din mur. Her kan du f.eks. ligge mindre sten som vil holde de store sten på plads.

Trin 4: Fyld mellemrummene
Når din stensætning er lagt, skal du fylde mellemrummene mellem stenene med grus eller jord. Dette vil holde stenene på plads og give en jævn overflade.

Mange fylder også mellemrummene med jord eller grus, for hver gang de har lagt et niveau af deres stensætning. Hvis du fylder med jord efter hvert niveau, så husk at stampe grundigt for hver gang.

Trin 5: Vedligeholdelse
Sidst men ikke mindst er det vigtigt at vedligeholde din stensætning. Hold området rent for ukrudt, og fjern eventuelle blade eller andet affald, der kan samle sig mellem stenene.

Afrunding

Stensætninger bliver i mange tilfælde kønnere som tiden går, men hvis de er opbygget forkert kan de også lige så stille falde sammen. At lave en stensætning kræver tid og tålmodighed, men det er også en tilfredsstillende oplevelse at se din have forvandle sig. Med denne trin-for-trin guide, kan du nu begynde at arbejde på din egen stensætning. 

Hvad er forskellen på stensætning, stengærde, stendige og kampestensmur?

Stensætning, stendige, stengærde, kampestensmur og hvad er det så lige forskellen er?

 

Dette er et spørgsmål mange har, og i virkeligheden er der ikke en den store forskel mellem begreberne. Faktisk så bruger mange mennesker, de 4 ord som synonymer for det samme.

 

Generelt så dækker de også over det samme brede begreb. Alle 4 ord omhandler at bygge en mur af store sten.

En kampestensmur er selvfølgelig en stenmur, der er blevet opsat af kampesten.

En stensætning er et ældre udtryk, der blev brugt om forhistoriske stenmure.

Et stendige er også et udtryk for en stenmur, generelt er det mest omtalt når stenmure lægges ved diger.

Stengærde er en vold af sten der danner en form for afgrænsning, altså ligesom en stenmur.

Du kan også ved at bruge en ordbog som ordnet.dk se at de 4 udtryk minder ekstremt meget om hinanden. 

Hvad koster en stensætning?

Priserne kan varierer en del på hvad det vil koste at opsætte en stensætning. Det afhænger af flere faktorer såsom størrelsen af området, valget af sten, kompleksiteten af designet og lønningerne i dit område.

 

Du kan også selv være med til at minimere omkostninger, f.eks. hvis du selv skaffer sten, såsom marksten eller kampesten til stensætningen. Derudover hvis du har lavet en del forarbejde, såsom at forberede jorden, vil du også kunne spare nogle penge.

Generelt vil priserne dog ligge mellem 750-2000 kroner pr. meter stensætning du gerne vil have.

Hvis du selv har skaffet stenene og lavet forarbejdet vil prisen ligge i den lave ende af intervallet. Men hvis du ikke selv vil ordne dette, vil prisen ofte være i den højere ende af intervallet.

Det udmønter sig i at vi kan lave en lille guide til hvad din stensætning vil koste.

  • En simpel stensætning, på få m2 kan koste omkring 8.000-15.000 kr.
  • En større stensætning kan koste mellem 15.000-40.000 kr.
  • En meget kompleks stensætning med specielle design eller materialer kan komme til at koste over 50.000 kr.

Vi vil altid anbefale at du får indhentet tilbud fra flere virksomheder, på den måde er du sikret at du får den bedste pris, service og i sidste ende det bedste resultat.

Vi anbefaler at bruge 3byggetilbud, hvor du helt uforpligtende kan få 3 tilbud fra virksomheder i nærheden af hvor du bor.

Kan det betale sig at lave en stensætning selv?

Dette er et spørgsmål der fra min side kan være svært at svare på. Du kan helt sikkert få et flot resultat ved selv at lave stensætningen, men hvis du ikke har erfaring med lignende projekter, vil du oftest spare en masse tid og frustration ved at få en virksomhed til at udføre opgaven.

 

Det vil altså sige at det er muligt at lave en stensætning selv, hvis man har erfaring med byggearbejde og har det rette værktøj og materialer. Det kan dog også være en kompleks proces, der kræver tid og tålmodighed.

 

Det er vigtigt at overveje, om man har den nødvendige viden og erfaring til at gennemføre projektet og om man har tid til at dedikere til projektet. 

 

Hvis man ikke har den rette viden eller erfaring, kan det være svært at opnå det ønskede resultat og kan ende med at koste mere i længden, da det kan kræve mange forsøg eller at du blev nødsaget til at få professionel hjælp til at rette op på dine fejl.

 

Det er også vigtigt at tage højde for, at selvom man kan spare penge ved at lave projektet selv, kan det også kræve en investering i værktøj og materialer, som kan være dyre.

 

Det kan altså være en god idé at tage kontakt til forskellige entreprenører for at få et tilbud og sammenligne priser, før man træffer beslutning om at lave projektet selv.

 

Her hos ByggeTjek.dk anbefaler vi at benytte 3byggetilbud.dk. De vil helt uforpligtende og gratis finde 3 virksomheder, der kan hjælpe dig med stensætningen.

 

Det eneste du skal gøre er at trykke på knappen nedenunder, herefter skal du beskrive din opgave overfor 3byggetilbud, det er en god ide at være så detaljeret som mulig. Efterfølgende vil du blive kontakt og få leveret 3 tilbud på din opgave.